Pizza, przysmak rodem z Włoch, podobno niezdrowy, ale bardzo lubiany. Pizze najczęściej kupuje się w restauracjach lub zamawia przez telefon. Jednak pizze można też upiec w domu. Do tego potrzebny jest sprzęt i składniki. Najważniejsze akcesoria do pizzy to odpowiedni piec i forma. Pizza powinna być wypiekana przez kwadrans, w temperaturze trzystu Celsjuszów, wtedy ser będzie ciągnący, a ciasto doskonale wypieczone. Forma do pizzy to też ważny element, ciasto nie tylko trzeba upiec, ale również je wyjąć, gdy jeszcze jest gorące. Dlatego formy do pizzy mają zdejmowane boki. Pozostałe akcesoria do pizzy to oczywiście składniki: mąka odpowiedniej jakości, drożdże i letnia woda to składniki ciasta, które po wyrobieniu musi wyrosnąć. Po wyrośnięciu, ciasto jest wałkowane na cienki plaster, który powinien wypełnić całą formę. Pozostałe składniki nakłada się na ciasto, starając się pracę zakończyć jak najszybciej, dlatego najlepiej ser zetrzeć, a pozostałe produkty pokroić, w czasie garowania ciasta.